Planul Twitter de a oferi utilizatorilor un control mai mare asupra replicilor prezinta riscuri

Cei de la Twitter au declarat, in cursul zilei de miercuri, ca reteaua sociala intentioneaza sa experimenteze anul acesta cu o noua functie care le va oferi utilizatorilor un control mai mare in privinta celor care pot raspunde la un tweet. In teorie, este o miscare ce ar putea ajuta la combaterea abuzurilor online pe site. Nu ca ar exista abuz in mediul online sau cyberbulling; pe internet poti fi cel mai mare smardoi sa-i ameninti pe toti cu bataia si sa nu fii luat in serios (sau sa ti se ceara adresa, desi nu sunt multi oamenii care chiar vin peste tine in casa daca le dai adresa pe internet). Exista doar o generatie de snowflakes, care se ataca prea mult de la un hate de prost gust, cand atitudinea corecta in acest caz ar fi sa analizeze comentariile de hate trecand peste injuraturi si tragand concluzii. Pe bune, sunt unii care chiar nu pot sa ofere destule argumente ca replica si se ataca excesiv atunci cand primesc comentarii mai ostile. Oricum, noua functie ar putea veni si cu un dezavantaj major: mai multe filtre.

In timpul CES, cea mai mare expozitie de electronice din lume, Twitter a oferit celor adunati la conferinta respectiva o imagine timpurie in legatura cu noul mod in care utilizatorii vor putea alege cine are voie sa raspunda la tweet-urile lor. Daca ai cont pe Twitter, trebuie sa stii ca atunci cand scrii un tweet, vei putea alege cine poate raspunde. Ca in cazul postarilor de pe Facebook, ai la dispozitie patru optiuni: oricine, oameni pe care ii urmaresti sau pe care i-ai mentionat, oameni care te-au mentionat sau doar tu.

Limitarea raspunsurilor poate avea efecte pozitive, pentru Twitter. Noua functie ar putea permite utilizatorilor sa impiedice trollii sa le mai raspunda la tweet-uri, o problema cu care s-a confruntat reteaua sociala timp de ani de zile. Din nou, nu degeaba e vorba aceea “Don’t feed the troll” (adica nu-i da atentie), dar e la moda sa fii fulg de zapada. De asemenea, si aici vorbim de un avantaj real, ar putea face conversatile mai usor de urmarit. Asta deoarece ai posibilitatea de a limita raspunsurile la un anumit grup de persoane. Anul trecut, am vazut exact cat de greu poate fi sa urmaresti o conversatie pe Twitter, atunci cand jurnalista de la Recode, Kara Swisher, i-a luat interviul lui Jack Dorsey, directorul executiv al Twitter. Dorsey a descris aceasta ca fiind o experienta absolut haotica.

Dorsey a recunoscut ca site-ul contribuie la crearea de „filter bubbles”, ceea ce inseamna ca punctele de vedere sau opiniile politice ale unor anumiti utilizatori sunt consolidate. Problema ar putea aparea daca compania sfarseste prin a lansa oficial aceasta functie, deoarece fiecare poate alege cine ar putea raspunde. Inclusiv politicienii. Iar asta inseamna ca ar creste riscul in ceea ce priveste dezinformarea. Vorbind despre acest lucru dintr-o camera plina de carti si decorata cu sigla retelei sociale, seful departamentului de marketing al Twitter, Kayvon Beykpour, a spus ca acestea sunt problemele pe care compania le are in vedere in timpul experimentului. El a identificat modalitati de limitare a raspunsurilor, cum ar fi utilizatorii care citeaza un tweet daca doresc sa cantareasca o remarca.

„Cred ca exista subtilitati in legatura cu modul in care punem in aplicare acest lucru, care sunt cu adevarat importante”, a spus Beykpour.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*