Facebook, cercetati pentru preluarea de date

Potrivit New York Times, procurorii federali ai SUA au inceput o ancheta in dosarul controversatelor tranzactii in care Facebook a impartit datele utilizatorilor sai cu zeci de companii de tehnologie, fara consimtamantul acestora. O curte din New York a citat inregistrari din partea a doua companii producatoare de smartphone, implicate in parteneriate, aceste surse anonime raportandu-se ca fiind familiare cu solicitarile adresate. Datele distribuite fara cunostiinta utilizatorilor includ liste de prieteni, sexul si data nasterii utilizatorilor respectivi.

In iunie anul trecut, Facebook a recunoscut faptul ca a oferit datele utilizatorilor sai zecilor de companii de tehnologie cu care reteaua sociala a incheiat parteneriate de-a lungul timpului, asta dupa ce, in 2015, declarase public ca a restrictionat acest acces. In ciuda acestor declaratii, ca multe alte firme de acest gen, Facebook a continuat sa faca schimb de informatii cu peste 60 de companii din domeniul hardware si software. Asta dupa ce, anterior, reprezentantii retelei sociale declarasera ca au intrerupt aceasta practica, in mai 2015.

Contractele retelei sociale au permis unor aplicatii precum Netflix si Spotify sa aiba acces la o mare parte din informatiile private ale utilizatorilor, inclusiv posibilitatea de a citi mesajele private ale utilizatorilor Facebook, potrivit unui raport scris de Times. Alte aranjamente au permis companiei Amazon sa obtina numele din listele de prieteni ale utilizatorilor, dar si informatiile de contact ale acestora si au permis Yahoo sa aiba acces la fluxurile de posturi private ale anumitor utilizatori inca din aceasta vara, in ciuda afirmatiilor Facebook, ca a incheiat acest tip de schimb de date.

Rețeaua sociala este cercetata penal pentru aceasta transmitere a datelor utilizatorilor inca de la scandalul din 2017, atunci cand s-a descoperit faptul ca cei de la Cambridge Analytica au facut abuz de datele utilizatorilor Facebook in perioada premergatoare a alegerilor prezidentiale din 2016, in SUA. Inca de atunci, directorul general executiv al Facebook, Mark Zuckerberg, a depus marturie in fata Congresului si a Parlamentului European pentru a răspunde la intrebarile legate de manipularea de catre reteaua sociala a datelor colectate de la utilizatori.

Marturia lui Zuckerberg si contractele cu aceste diverse companii in domeniul tehnologiei pe care le-a incheiat Facebook din 2015 si pana in 2017 au fost incluse in 747 de pagini de documente transmise Congresului, ca raspuns pentru sute de intrebari privind confidentialitatea datelor prezentate de Zuckerberg de membrii Congresului despre Cambridge Analytica, care au accesat in mod necorespunzator informatii personale a pana la 87 de milioane de utilizatori Facebook. Aceasta descoperire a avut impactul major pe care l-a avut la vremea respectiva, determinand astfel intrebari cu privire la posibilitatea de a avea incredere in Facebook pentru a proteja informatiile personale ale celor 2 miliarde de utilizatori pe care reteaua sociala se lauda ca ii are.

Informatiile despre aceste contracte controversate au aparut in iunie anul trecut, atunci cand Times a raportat ca Facebook a fost de acord sa furnizeze acces la cantitati mari de date ale utilizatorilor la cel putin 60 de producatori de dispozitive diferite – companii precum Apple, Microsoft, Samsung si BlackBerry. Acest lucru nu face decat sa demonstreze ca, intr-adevar, nu se poate avea incredere in Facebook cu privire la acest aspect.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*