Uber a pierdut procesul in fata taximetristilor, la Cluj

Cine spunea ca America este tara tuturor posibilitatilor ar trebui sa-si revizuiasca opinia, pentru ca exista o tara pe globul pamantesc in care posibilitatile chiar sunt nelimitate. Da, vorbesc despre Romania. O tara care ramane, ca mentalitate, la ani lumina in spatele natiunilor occidentale. De fiecare data cand incerc sa ma conving ca facem, usor, usor pasi spre o modernizare mai profunda, a sistemelor tehnologice ale tarii daca nu a infrastructurii sau conceptiei populare, apare cate o stire “bomba” pentru a-mi trage o palma doar pentru ca am indraznit sa ma gandesc ca am putea face progrese la 30 de ani dupa revolutie. Au trecut aproape 12 ani de la intrarea noastra in Uniunea Europeana si inca ma intreb ce cauta o tara ca Romania, a caror conditii de trai concureaza cu cele ale fostei lumi sovietice (ce-i drept fara razboaie) in blocul european. In fine.

Nu am cum sa nu fiu fascinat de perceptia despre Uber in tara noastra. Utilizatorii nu ar renunta niciodata la ridesharing, in timp ce taximetristii sunt mai suparati ca niciodata. Sustin ca li s-ar lua painea de la gura in ciuda faptului ca o multime de pasageri prefera sa se deplaseze cu autobuzul in dauna unui taxi. Lumea s-a saturat de celebrele manevre ale soferilor de taxi de la noi, si isi doresc o cursa fixa, sigura, sa nu trebuiasca sa fie ocoliti prin toate partile orasului pentru a lasa la finalul cursei o suma mai mare decat planuiau. Ca orice veteran care isi simte amenintata pozitia, taximetristii au cautat companiei bete in roate, tarand-o prin procese. Si cel mai trist e faptul ca au si castigat.

Astfel, la Cluj, in urma cu cateva zile, o decizie a Curtii de Apel a dat dreptate taximetristilor. Numarul soferilor Uber in orasul ardelenesc a scazut drastic. Sincer, nu as fi fost atat de suprins daca aceasta decizie ar fi fost luata de un tribunal din Vaslui, Targu Jiu, Craiova sau Galati / Braila. Insa faptul ca s-a intamplat la Cluj imi lasa un oarecare gust amar.

„Decizia este dezamagitoare, insa dorim sa-i asiguram pe pasagerii si pe soferii parteneri care se bazeaza pe Uber in Cluj ca aplicatia poate continua sa functioneze. Intre timp, am schimbat modul in care operam, iar in prezent lucram doar cu operatori de transport autorizati. Multe tari din UE au reglementat serviciile de ridesharing precum Uber, oferind astfel mai multe optiuni de mobilitate cetatenilor lor. Avem incredere ca Romania se va alătura in curand acestui trend”, se arată in comunicatul Uber. In curand insemnand undeva in anul 2025, probabil.

Intre timp, cei de la Uber au mai spus ca vor continua dalogul cu autoritatile, pentru ca serviciile lor sa fie reglementate. In urma cu o luna, a fost depus în Senat un proiect de lege in acest sens. Cu siguranta, preocuparea senatorilor va fi sa reglementeze serviciile Uber, si nu sa incheie contracte de vanzare a lemnului tarii cu firme din Austria. Sa fim seriosi. In cazul in care se va adopta aceasta initiativa, va fii probabil o masura PSD pentru a incerca sa convinga electoratul ca ei sunt oameni progresisti cu viziuni moderne asupra tarii. A, imi cer scuze, am uitat ca minunatul nostru guvern stapan peste Europa a scos in afara legii Uber prin modificarea legii taximetriei. Greseala mea.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*