Marea Britanie planuieste sa interzica in totalitate fumatul

Faptul ca lumea e pe duca din ce in ce mai tare nu mai e un secret fata de nimeni (decat cei care nu vor sa vada un lucru atat de evident, per se). Vreau sa spun mai ales ca, intr-o perioada in care consumul de cannabis este intr-o perioada de legalizare mondiala (fiind deja legal pentru consum in Uruguay, Canada, cateva state ale SUA si Olanda) in acelasi timp exista o multime de initiative de a limita sau chiar a interzice complet fumatul, majoritatea acestora in Uniunea Europeana. Astfel, guvernul din Marea Britanie planuieste sa reusseasca sa emita o lege prin care sa interzica fumatul pana in 2030. Informatia nu a fost confirmata de niciun membru al guvernului pana acum, insa este bazata pe diferite documente care au reusit sa ajunga, cumva, in presa. Oricum o sa fie anuntat oficial in scurt timp, tot potrivit unor publicatii britanice care au dezbatut intens acest subiect. 

Astfel, Matt Hancock, ministru britanic al sanatatii, va anunta obiectivul guvernului in aceasta privinta in doar cateva zile. Interzicerea fumatului ar fi inclusa in ceea ce guvernul numeste „plan verde” privind importanta preventiei. Nu inteleg de ce ar vrea sa ajunga la astfel de masuri pentru a interzice o activitate care, practic, in Europa a inceput la englezi. Oricum se va fuma in continuare.

Cum are de gand guvernul britanic sa-i forteze pe producatorii de tigari sa lupte impotriva fumatului?

Guvernul britanic vrea sa forteze producatorii de tigari sa lupte impotriva produsului pe care il fabrica. Astfel, producatorii de ţigari ar urma sa fie obligati prin lege sa plateasca o taxa care sa acopere costul pentru a ajuta oamenii sa renunte la fumat. Producatorii de tigari, nu casele de sanatate. Ok, logica britanicilor ma depaseste complet. La fel cum ma depaseste si politica Theresei May in ceea ce priveste Brexitul. In fine, Anglia a colonizat America, deci poate de aici se trage si prostia americana.

 Tigarile de contrabanda ar urma sa fie, si ele, vizate de masurile guvernului. Iar pachetele de tigari ar urma să conțină pliante care ar indeamna fumatorii sa renunte. Desi, aparent, pentru britanici chiar ar fi cazul sa se interzica fumatul. Probabil. Fumatul ramane principala cauza a cancerului in Regatul Unit. Astfel, in 2018, Marea Britanie avea circa 5,9 milioane de fumatori, adica in jur de 14% din populatie. Numarul a scazut de la 7,7 milioane in 2011, cel mai probabil acei aproape 2 milioane de fumatori murind de cancer sau lasand tigara intre timp. „Pentru 15% din adultii care sunt inca fumatori, fumatul este principala cauza a imbolnavirii şi a deceselor premature, si o cauza majoră a inegalitatilor. De aceea guvernul doreste sa-şi duca la bun sfarsit treaba”, conform documentelor de stat care au ajuns in presa britanica. 

Ca sa nu mai spun ca nu e prima tara care a luat in calcul o astfel de varianta. Si Norvegia are de gand sa interzica fumatul pana in 2035. De asemenea, in 2016, Asociatia Medicala din Norvegia a propus guvernului sa interzica vanzarea de tigari catre persoanele nascute dupa 2000.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*