Statele Unite au impus sanctiuni asupra a trei grupari de hackeri din Coreea de Nord

Coreea de Nord e o tara in care orice e ilegal in alte tari, in zonele Peninsulei Coreene controlate de guvernul de la Phenian, e complet legal sau chiar politica de stat. Se cultiva si consuma substante precum opium, cannabis, iar statul comunist e unul dintre cele mai active atunci cand vine vorba despre comertul cu amfetamina. Asta pe langa politica de inarmare masiva cu rachete si proiectile nucleare. Ei bine, si hackingul e politica de stat, Kim Jong-un incurajandu-si cele mai mari talente sa atace cibernetic alte state pentru a obtine informatii sau a sabota cai de comunicatie. Scopurile sunt variate, tintele aceleasi. Una dintre ele, evident, e SUA. Asta desi Kim Jong-un s-a declarat dispus la a renunta la armele nucleare si a se aseza la masa de dialog cu Trump, rezultatul a doua summit-uri intre SUA si Coreea de Nord, realitatea e alta. Rezultatul este unul indecisiv, iar negocierile dintre cele doua parti se afla intr-un impas. Mai ales prin primsa faptului ca Kim Jong-un vrea sa pastreze arsenalul nuclear pe care regimul de la Phenian l-a acumulat inca din vremurile tatalui sau. 

Guvernul american a sanctionat trei grupuri de hacking care ar fi efectuat mai multe cyberattack-uri de inalta calitate, sub ordinele guvernului nord-coreean, a declarat vineri Departamentul Trezoreriei. Se presupune ca exploatarile acestor grupari includ atacurile ransomware-ului WannaCry si un hack asupra Sony Pictures Entertainment, precum si furtul a milioane de dolari de la Banca Centrala a Bangladeshului si incercari similare asupra bancilor din intreaga lume.

Organizatiile, cunoscute sub numele de Lazarus Group, Bluenoroff si Andariel, sunt considerate, in prezent, agenti ai guvernului nord-coreean de catre Departamentul Trezoreriei, care este responsabil pentru executarea de sanctiuni economice in numele  guvernului federal. Aceste trei grupari au fost adaugate pe lista Trezoreriei de persoane special desemnate, care blocheaza orice active pe care le-ar putea avea in SUA si interzice persoanelor americane sa faca afaceri cu acestea. Sanctiunile sunt ultimul pas pe care guvernul american l-a facut pentru a-i responsabiliza pe hackerii din Coreea de Nord in privinta acestor atacuri cibernetice. De asemenea, Departamentul de Justitie al SUA a acuzat un programator de calculatoare din Coreea de Nord de infractiuni legate de hacks-urile WannaCry si Sony, precum si de spargerea bancii de care am mentionat mai sus. Cu toate ca SUA inca nu pare pregatita sa vina cu o sanctiune clara impotriva guvernului din Coreea de Nord, care este creierul acestor operatiuni impotriva organelor americane. Nu se stie exact motivul pentru care Trump ezita.

Cu toate ca, sincer sa fiu, nu ma deranjeaza daca hackerii din Coreea de Nord sparg ceva servere din SUA si le publica online sa stim exact ce planuiesc oficialii din guvernul american in legatura cu politica externa a lumii. La urma urmei, din cauza statutului SUA ca singura superputere a globului, tot restul planetei este dependent de deciziile care se iau la Casa Alba. Unele mai proaste decat altele, avand in vedere bilantul extern dezastruos al Administratiilor Bush si Obama. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*