Legea anti bullying, adoptata de Parlament. Ce efecte va avea aceasta?

Cateodata se mai adopta si in Romania legi care seamana cu initiative bune, iar legea anti bullying, adoptata in decembrie anul trecut, este una dintre ele. De ce seamana cu o initiativa buna? Pentru ca oricat ai interzice un fenomen asupra caruia nu ai nici un control, acesta va persista chiar si in ilegalitate, in cazul de fata. Sunt exemple din cele mai vechi timpuri pana in prezent: in timpul Prohibitiei, nivelul alcoolismului in Statele Unite era mai ridicat niciodata sau pana sa fie legalizate drogurile gen cocaina sau iarba in Portugalia, o mare parte din populatie era consumatoare. Sunt situatii diferite, pentru ca bullying-ul in sine e un fenomen prin care anumiti copii certati sau ignorati de parinti isi exprima frustrarile pe alti copii mai slabi, mai timizi, mai retrasi, samd. Si mai e si factorul ca vor sa para mai gangsta, ca i-au invatat Parazitii sau B.U.G. Mafia ca trebuie sa dai “**** la fraieri”. Valabil mai ales pentru acele scoli generale sau licee prin periferii si cartiere. Sau, in cazul scolilor din “gura targului”, vor sa para mai superiori ca au bani de la parinti si se iau de copiii cu situatii financiare mai precare. Motivele pot fi multe, efectele suficient de grave. Pentru ca in cazuri de genul se poate ajunge chiar la sinucidere. Desi ma indoiesc ca unii au suficienta constinta pentru a intelege acest lucru. 

In cele din urma nu s-a rezolvat nimic in aceasta situatie, dar macar e un oarecare interes din partea autoritatilor. Este prevazuta interzicerea oricarei forme de abuz, fizic sau psihologic, in scolile din Romania; nu ca ar fi fost legale pana in momentul de fata. Doar ca nu exista o lege care sa le interzica in mod explicit. Elevii nu vor mai avea voie sa se bata; nici macar sa-si puna piedici, plesneasca, intimideze sau sa se insulte. Desi, sa fim seriosi, nu e un lucru care poate fi controlat. Degeaba se bazeaza domnul Petre Florin Manole, initiatorul acestui proiect de lege, pe organele competente pentru a implementa legea. Adevarul e ca profesorii nu sunt destul de interesati de acest fenomen incat sa-l opreasca, pentru ca sunt multumiti sa-si primeasca salariile care oricum nu vor mai creste mult timp de acum incolo. Si nu o spun ca un blogger ironic care isi da cu parerea pe tema unui subiect mai mult sau mai putin controversat pentru a avea continut, ci ca un individ care a trecut prin acest fenomen atunci cand inca se afla pe bancile scolii generale. Sa se inteleaga ca am spus lucrul asta doar pentru a evita orice fel de concluzie gresita s-ar putea trage din abordarea mea in redactarea acestui articol. 

Un lucru pe care, totusi, nu pot sa-l neg e ca era nevoie de o reglementare clara a bullying-ului in Romania. Iar legea urmareste educarea copiiilor pentru a intelege consecintele hartuirii si a schimba mentalitatea elevilor. Ori acest lucru este aproape imposibil. Dar era nevoie de reglementarea asta si pentru faptul ca Romania se situeaza pe locul 3 in ceea ce priveste bullying-ul la nivel european. Inca un lucru cu care nu ar trebui sa fim mandri ca “rupem topurile”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*