Instagram inchide o optiune care iti permite sa-i urmaresti pe cei dragi intr-un mod obsesiv

Prin mod obsesiv, ma refer, evident, sa-i urmaresti ca un stalker. Iar stalkingul e creepy (dezgustator), indiferent daca are loc in viata reala sau pe internet. Bine, e mai creepy in viata reala, dar nu e ca si cum pe internet nu se pot face tot felul de lucruri fara acordul unei anumite persoane. Iar Instagram avea, la un moment dat, o astfel de optiune. Ei bine, reteaua sociala incerca sa reinvie una dintre cele mai creepy functii de pe Instagram si anume una care incurajeaza utilizatorii sa-i spioneze pe cei dragi prin intermediul social media. Criticii, atat cei din presa cat si utilizatorii, au spus ca ofertele aplicatiei o fac sa semene cu stalkerware. Asemanarea era prea mare in orice caz, iar acum cei de la Instagram cautau sa readuca functia respectiva in prim plan.

La inceputul lunii octombrie, Instagram si-a desfiintat aplicatia „Following”, care le spunea utilizatorilor exact ce postau cu ce conturi au interactionat prietenii lor. La un moment dat, ii anunta si care sunt mesajele care le-au placut si ce comentarii au lasat la feed-urile altor persoane. Aplicatia a fost considerata pe scara larga ca un instrument de urmarit activitatea altor utilizatori prea atent, pana in punctul in care ar fi fost potrivita pentru stalkeri. Si cine stie exact cati stalkeri exista pe internet, unde ai o libertate mai mare de exprimare. Aproape prea mare, avand in vedere ca mai nou atacurile teroriste se organizeaza online iar pe TikTok apar clipuri cu propaganda ISIS. 

Like Patrol, aplicatie care s-a lansat pe Apple Store in iulie, nu vrea doar sa readuca supravegherea pe retelele de socializare, ci vrea sa o amplifice. “Ganditi-va la defuncta functie „Following”, pe steroizi”, a spus Sergio Luis Quintero, fondatorul aplicatiei, intr-un e-mail adresat celor de la CNET. Instagram a spus, de asemenea, ca dezvoltatorii Patrol incalca regulile sale si a transmis companiei o scrisoare prin care ii roaga sa inceteze si sa scoata reteaua respectiva de pe Apple Store si, in general, de pe fiecare platforma pe care e disponibila. Reteaua sociala detinuta de cei de la Facebook s-a ocupat in mod frecvent de terte persoane care incearca sa faca rost de datele utilizatorilor fara consimtamantul acestora.

“Scrapingul ne incalca politicile, iar noi luam masuri impotriva companiilor despre care consideram ca se angajeaza in aceste practici. Like Patrol colecta datele utilizatorilor, asa ca luam masurile adecvate impotriva lor”, a spus un purtator de cuvant al celor de la Facebook.

Aplicatii precum Like Patrol reprezinta doar unul dintre modurile prin care tehnologia a ajutat utilizatorii sa urmareasca mai indeaproape alti utilizatori. Aplicatiile stalkerware, care sunt adesea utilizate in relatii abuzive, pot urmari si trimite date despre locatii, contacte, jurnale de apeluri si mesajele utilizatorilor care sunt monitorizati. Like Patrol nu este un intocmai acel gen de aplicatie stalkerware, insa se apropie periculos de a fi una intrucat pare sa incurajeze utilizatorii sa utilizeze aceasta tehnologie pentru a monitoriza mai indeaproape activitatile social media ale unei persoane de catre cealalta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*