Trump ramane presedintele Statelor Unite, dupa votul Senatului american

Mandatory Credit: Photo by Evan Vucci/AP/Shutterstock (10434333bm) Donald Trump, Sauli Niinisto. President Donald Trump speaks during a meeting with Finnish President Sauli Niinisto in the Oval Office of the White House, in Washington Trump, Washington, USA - 02 Oct 2019

In ultimul timp, s-a alimentat din ce in ce mai mult posibilitatea ca Donald Trump sa devina primul presedinte care este demis in functie in istoria Statelor Unite ale Americii. Motivele erau diverse. Ancheta era condusa de catre democrati si se concentra in mod special pe un apel telefonic, care ar fi avut loc in iulie intre Trump si presedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky. Trump a fost acuzat in repetate randuri de faptul ca ar fi retras din ajutorul oferit Ucrainei in timpul presedintiei lui Petro Poroshenko, in ciuda faptului ca tara s-ar fi putut dovedi un aliat important al SUA chiar intr-o zona apropiata Rusiei, principalul adversar al Statelor Unite. Si ca si-a schimbat la 360 de grade atitudinea fata de Ucraina pentru a obtine anumite beneficii. Pana la un moment dat, in care ar fi suspendat un ajutor militar destinat Kievului si a amanat o intalnire la Casa Alba. Lucru care a declansat un proces intreg pentru demiterea din functie a presedintelui in-exercitiu. Lucru care, evident, nu s-a intamplat. 

Asta pentru ca trebuia aprobare din partea Senatului american, care inca este controlat de republicani. Aceasta camera a Congresului s-a pronuntat miercuri, prin vot, in ceea ce priveste destituirea lui Donald Trump din functia de presedinte al Statelor Unite, insa, dupa cum era de asteptat, procesul s-a incheiat cu achitarea sefului Casei Albe in cazul ambelor acuzatii ce fusesera formulate impotriva sa de Camera Reprezentantilor, acolo unde majoritatea este asigurata de catre democrati. Despre care am spus ca au initiat acest proces pentru demiterea lui Trump. 

Pentru demiterea unui presedinte, sunt necesare doua treimi din cele 100 de voturi din Senat. Evident, niciunul dintre cei 53 de republicani din camera superioara a Congresului nu a votat pentru. Toate voturile in favoarea acestei decizii au venit din partea democratiilor, care au 45 de mandate in Congres. A fost a patra oara in istoria Statelor Unite cand un președinte in functie a fost vizat de procedura de demitere, iar prin votul din Senat, al 45-lea presedinte al Statelor Unite intra intr-un club exclusivist din care mai fac parte doar Bill Clinton si Andrew Johnson. Richard Nixon, al patrulea presedinte vizat de aceasta procedura, a demisionat din functie inainte ca Senatul sa apuce sa se pronunte in legatura cu masura in care acesta se facea sau nu vinovat de acuzatiile care i-au fost aduse.

Acuzatiile care i se aduceau lui Trump

In primul rand, Trump este acuzat ca s-a folosit de funcţia de presedinte al republicii pentru a obtine beneficii personale in detrimentul interesului national al tarii. Care sunt aceste beneficii personale pe care Trump le-a obtinut in timpul mandatului de presedinte nu sunt specificate. Insa, cazul cu Ucraina a fost trecut direct la abuz de putere. Trump si Zelenski au avut o conversatie telefonica la 25 iulie 2019. Stenograma convorbirii pare sa sugereze faptul ca presedintele american a facut presiuni asupra omologului sau ucrainean pentru a demara o ancheta in privinta fostului vicepresedinte democrat Joe Biden si a fiului lui, care era in consiliul de administratie al unei companii, Burisma, detinute de catre un oligarh ucrainean. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*