Iphone mai sigur cu IOS 14

Apple mereu s-a preocupat de protectia datelor si de confidentialitatea utilizatorului. Dar IOS 14 le ofera utilizatorul o putere mai mare asupra confidentialitati si a protectiei datelor, de la optiuni de localizare, pana la controale de urmarire, la care este necesara o aplicatie mai transparenta. Exista si un instrument la IOS 14 si iPadOS 14 care te poate ajuta sa iti ascunzi camera sau microfonul, iar daca pana acum unele aplicatii iti cereau sa iti acceseze pozele, galeria, acum nu se va mai intampla. Daca ti-ai actualizat IOS-ul, poate ca vei dori sa afli care sunt functiile de confidentialitate importante, te invit sa urmaresti randurile de mai jos. 

Pana acum, majoritatea aplicatiilor iti cereau sa permiti sa acceseze locatia ta. Dar cu IOS 14 acest lucru nu se va mai intampla, pentru ca va fi suficienta locatia generala. Un exemplu pentru care se cerea permiterea accesarii localizarii tale de la Safari este pentru a putea sa gaseasca cele mai apropiate magazine de tine, dar ma gandesc ca preferi sa ai parte de confidentialitate. In coltul din stanga sus al prezentarii generale a hartii vei vedea un buton pe care scrie Precis: Activat. Trebuie sa o atingi pentru a o dezactiva si vei vedea ca harta se va micsora si va arata locatia ta generala. Dar daca vei vrea pe parcurs sa lasi aplicatiile sa iti acceseze locatia, poti sa dezactivezi functia, trebuie sa intri la Setari- Confidentialitate- Servicii de localizare si poti sa selectezi aplicatiile care vrei sa aiba acces la locatia ta exacta.

Alta functie se refera la faptul ca poti sa selectezi pozele sau videoclipurile la care sa aiba acces anumite aplicatii, in loc sa le permiti sa aiba acces la toata galeria ta. Dar, daca preferi poti sa acorzi accesarea completa. Va aparea o solicitare care va cere sa ii acorzi acces la poze si poti sa selectezi pozele sau poti sa ii oferi acces total. Daca vei alege sa selectezi pozele, va trebui sa alegi pozele din galerie. Data viitoare, o sa iti apara o fereastra care te va intreba daca vrei sa mai adaugi poze sau sa ramana asa. Aceasta functie necesita o munca mai mare, dar daca te preocupa confidentialitatea si protectia dateleor, este destul de necesara. Poti sa accesezi Setari- Confidentialitate- Fotografii pentur a modificare setarile.

Se spune ca unele aplicatii folosesc microfonul si camera pentru a auzi si vedea anumite lucruri. Dar cu IOS 14 vei vedea de fiecare data cand o aplicatie iti va accesa microfonul sau camera, iar un punct portocaliu va indica accesarea microfonului si unul verde, accesarea camerei. Daca vei vedea vreunul dintre cele 2 puncte, intra la Centrul de control pentru a vedea aplicatia si vei vedea ce a fost folosit, microfonul sau camera si poti sa le dezactivezi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*