Laptopurile din 2022: noile computere sunt cheia viitorului muncii

Nici nu putea fi altfel, intr-o lume care devine din ce in ce mai dependenta de tehnologie. Exact asa cum a avut loc Revolutia Industriala ce a dat forma economiei in modul in care o cunoastem astazi, in momentul de fata putem numi fenomenul ce are loc astazi ca o “Revolutie Tehnologica”. Avem o multime de lucruri ce nu ne-am fi putut imagina pana in ziua de azi ca ar putea exista; internet, telefoane mobile, tablete si alte astfel de dispozitive sau de tehnologii. Iar evolutia va continua prin perfectionarea mai multor astfel de gadget-uri in viitorul apropiat. Poate aceste dispozitive vor ajunge sa acapareze industria. Ramane de vazut. In orice caz, anii 2020 si 2021, ani de pandemie de coronavirus, au servit ca o amintire in privinta modului in care computerele centrale sunt indispensabile la serviciu, la scoala, acasa si la aproape tot ceea ce facem. Pana si educatia a devenit digitalizata in urma pandemiei. Aceasta situatie a inceput in jurul lunii martie 2020, cand multi oameni si-au luat laptopurile de la serviciu acasa si apoi nu s-au întors la birou timp de peste 18 luni, daca nu s-au mai intors.

In acel timp, am schimbat modul in care participam la intalniri, colaboram la proiecte si invatam lucruri noi. Dar, in cea mai mare parte, instrumentele noastre de lucru si studii acasa erau aceleasi cu cele pe care le aveam inainte de pandemia COVID-19. Din pacate, acel laptop de lucru nu a fost conceput pentru conferinte video care sa dureze mai multe ore sau pentru a sta intr-o clasa virtuala. Caz concret: majoritatea laptopurilor in aceasta perioada inca aveau camere web proaste si doar microfoane adecvate. Iti poți da seama intotdeauna cand cineva a avut o camera web autonoma full-HD greu de gasit (sau mai buna), cu o focalizare buna si o imagine clara. Multi dintre utilizatori nu au avut acest noroc, ramanand blocati la modele precum MacBook Air, cu o fotografie inclinata in sus, o imagine defocalizata si neclara. Ceea ce nu este ideal pentru acest tip de conferinte video, fie ca este o sedinta la munca sau o ora online. Bine, daca vorbim despre Romania, multi dintre elevii de la tara nici nu au avut internet sa se conecteze; oricum treceau clasa doar pentru ca scoala la tara (scoala generala, pentru licee trebuie sa mergi la oras) este mult mai primitiva si decat liceul la seral (unde, iar, nu inveti prea multe lucruri pentru ca oricum iti trebuie minimul de efort sa treci). 

Dar, revenind la laptop-uri, pandemia a ridicat problema camerelor web a laptop-urilor fiind mult prea slabe pentru modele in general, iar concluzia a fost ca acestea pot fi imbunatatite considerabil pentru a se adapta noilor cerinte. Nu este vorba despre faptul ca nu stiau ca transformarea fiecarui birou de acasa intr-un birou principal ar insemna ca mai multi oameni ar dori camere, microfoane, display-uri si multe alte componente mai bune. Dar reactia la aceasta nevoie — prin proiectarea unui nou produs sau a unor noi caracteristici, apoi obtinerea unui produs fabricat si in magazine — este un proces ce se intinde pe durata mai multor ani. Trebuie mai intai fabricate noile componente, ce ar urma sa apara pe viitoarele generatii de laptop-uri. De aceea, abia in momentul in care intram in 2022, la CES si nu numai, incepem sa vedem ca si caracteristicile simple, cum ar fi camerele web full-HD, devin mainstream. Lucru care este mai mult din necesitate in ziua de azi decat din nevoia de a imbunatati componentele pentru a justifica cresteri de preturi pentru dispozitive care oricum sunt scumpe pana si pentru americani. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*