Amazon, acuzata de extinderea programului de lucru caritabil pentru a masca rata accidentelor

Faptul ca Amazon isi tine lucratorii din depozit in conditii inumane este, intr-un fel, un lucru binecunoscut de catre majoritatea lumii, insa de fiecare data apar detalii noi si din ce in ce mai surprinzatoare in legatura cu acest subiect. A ajuns la nivelul la care putem spune ca ne putem astepta la orice din partea companiei americane atunci cand vine vorba despre tratamentul la care isi supune angajatii. Iar acest lucru nu mai este de mult o exagerare, din momentul in care am aflat faptul ca lucratorii multinationalei sunt un fel de sclavi pe plantatie, cum sunt de altfel si angajatii studio-urilior de anime-uri din Japonia. Poate chiar mai rau, din moment ce lucratorii Amazonului au de depus o munca fizica, spre deosebire de ceilalti. Din nou, faptul ca Amazonul are un asemenea tratament fata de angajatii sai nu mai este de mult un lucru surprinzator, insa este unul dintre factorii care trag in jos compania in fata opiniei publice. Insa nu unul care sa aiba un impact real asupra activitatii acesteia, in acelasi timp. Sunt plangeri solutionate cu despagubiri in valoare de sute de mii pana la milioane de dolari dupa care totul revine la normal, intrucat statul american incurajeaza corporatiile sale multinationale sa se extinda pe teritoriul cat mai multor state suverane posibil. Economia Americii mai presus de toate.

Dupa cum spuneam, compania de retail se confrunta cu acuzatii in ceea ce priveste programul, care ar ascunde rata reala a accidentelor in depozitele sale, potrivit Financial Times. Amazon isi extinde programul care le permite lucratorilor raniti la locul de munca sa depuna o munca mai usoara pentru organizatii nonprofit si organizatii caritabile, au raportat joi cei de la publicatia americana Financial Times. Programul voluntar ii menține pe angajații Amazon pe deplin platiti in timp ce desfasoara activitati de o dificultate redusa la camarele de produse alimentare, magazinele second-hand si pe la alte organizatii caritabile. Avocatii pentru drepturile lucratorilor spun ca programul ascunde adevaratul bilant al accidentelor  din depozitele Amazon, deoarece ii permite companiei sa spuna ca acestea au dus la o trecere la un mod de lucru usor, mai degraba decat la pierderea timpului. Valoarea timpului pierdut este „sensibila din punct de vedere politic” si evidentiaza incidente mai grave la depozitele Amazon, a raportat principala publicatie financiara din State. Datele raportate de Amazon si analizate de coalitia sindicala, Centrul de Organizare Strategica, arata o crestere a accidentelor „la sarcinile usoare” in ultimii ani.

Peste 10.000 de angajati au fost plasati in organizații caritabile si nonprofit de la lansarea programului, Amazon Community Together, in 2016, conform datelor furnizate de raportul respectiv. 

„Programul permite angajatilor sa continue sa primeasca salariul obisnuit pe ora si sa-si pastreze timpul liber platit sau concediul medical pentru a-l folosi atunci cand au nevoie – totul in timp ce ii ajuta pe altii si ofera inapoi companiei lor”, a declarat Lisa Campos, purtatorul de cuvant al Amazon. intr-un e-mail catre publicatia americana CNET. „Programul este voluntar, iar feedbackul pe care il auzim de la angajatii participanti si de la organizatiile nonprofit locale este coplesitor de pozitiv.” In prezent, sunt peste 100 de angajati in program si 1.000 au participat de la relansarea acestuia la jumatatea anului 2021, dupa ce acesta a fost intrerupt de pandemia COVID-19, a spus Campos.

Amazon se confrunta in mod regulat cu critici pentru conditiile sale de lucru. Compania s-a confruntat cu acuzatii, printre altele, de proceduri de urgenta defectuoase, masuri de precautie insuficiente in jurul COVID-19 si pauze de baie inadecvate pentru lucratori. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*